Slibschermen

Om de omgeving te beschermen tegen vertroebeling door opgewoeld slib, dat vrijkomt bij bagger– en graafwerkzaamheden in open water, worden steeds vaker slibschermen geëist en toegepast.

Voor plaatsing in open zee tot in beschut binnenwater, Geopex heeft voor elk type werk het juiste slibscherm. 

In ons leveringsprogramma hebben wij een serie van hoogwaardige slibschermen die vooral uitmunten in hun degelijkheid en afwerking.

Deze slibschermen of siltprotectors zijn er in zware, oceaan-bestendige uitvoeringen, met extra zware bevestigingsmiddelen, maar ook lichter uitgevoerde slibschermen voor meer beschutte locaties kunnen door ons worden geleverd.

Geopex produceert deze schermen in vele uitvoeringen en afmetingen met de juiste specificaties in eigen huis.

Type schermen en uitvoeringen

Slibschermen, ook wel siltcurtains of siltprotectors genoemd, zijn er in de volgende varianten:

  • drijvend scherm, voorzien van drijvers en ballast
  • staand scherm, staat vast op de bodem
  • frame scherm, is verbonden aan een frame om een kleine locatie af te schermen, zoals bijvoorbeeld een kraan

 

GeoSilt Silt Protectors

Tijdens baggerwerkzaamheden ontstaat vertroebeling van het water. Om deze vertroebeling binnen een afgezet gebied te houden, worden slibschermen ingezet.

Het toepassen van het type scherm, met de juiste specificaties, hangt sterk af van de omstandigheden, als stroming, golven, waterdiepte, lengte van het af te zetten gebied en waterdiepte.

Geopex heeft de kennis en vaardigheden in huis om u de juiste slibschermen te kunnen leveren, passend op de specifieke eisen en karakteristieken van uw project.

Hierover kunnen wij een deskundig advies geven.

 

 

Werking van slibschermen

Tijdens baggerwerkzaamheden ontstaat vertroebeling van het water. Om deze vertroebeling binnen een afgezet gebied te houden, worden slibschermen ingezet. Het scherm is bedoeld om het vertroebelde water binnen het werkgebied tot rust te laten komen en te laten bezinken. Bij stroming werkt het scherm als een geleider, om het vertroebelde water naar de bodem te dirigeren om daar te kunnen bezinken.

Uitvoeringen en opties

In onze werkplaats vervaardigen wij slibschermen in diverse uitvoeringen, zoals:

  • slibschermen met speciale vulpockets om het scherm naar behoefte vanaf de bovenzijde te kunnen verzwaren met ballastmateriaal naar keuze, bijvoorbeeld betonklinkers.
  • slibschermen, waarbij de hoogte kan worden aangepast, bijvoorbeeld als de waterstand kan fluctueren.

Tevens zijn er diverse opties mogelijk als aangepaste drijvers, extra verankeringslussen, bevestigingsmiddelen etc. waarover wij u kunnen adviseren.

Naast slibschermen vervaardigen wij ook speciale scherm varianten, zoals:

luwteschermen:

Dit type schermen zorgen voor een remming in de golven en zodoende meehelpen om een sterke, gezonde vegetatie op kwetsbare oevers.

drijfvuilvangers:

Ook voor het probleem van drijvend zwerfvuil als plastic hebben wij de voor enkele projecten de drijvende geleiders ontwikkeld en geproduceerd. Via de geleiders drijft het vuil in een afvanger, waar het wordt verzameld en afgevoerd, zodat het niet in de zee en oceaan kan terecht komen.

Bekijk hier ons complete assortiment:

Weefsels

Nonwovens

Geogrids

Geocomposieten

Slibschermen

Geo elementen

Biobased

Specials

Maak kennis met dé specilist op het gebied van geotextiel