Onze activiteiten in de waterbouw

Ons ontstaan heeft zijn oorsprong in de waterbouw, inmiddels ongeveer 70 jaar geleden.

Geopex komt voort uit een bedrijf dat oorspronkelijk rietmatten produceerde, welke ook werden toegepast als krammatten voor de tijdelijke bescherming van net aangelegde oeverconstructies. 

De ontwikkeling van kunststof geotextielen en de toepassing hiervan in waterbouwkundige werken, mede veroorzaakt door de waternoodramp in 1953 hebben er voor gezorgd dat Geopex zich heeft ontwikkeld als deskundig leverancier van geotextielen in de vele toepassingen die de waterbouw kent.
 

 

Geotextielen t.b.v. zink- en kraagstukken

Door de goede filterwerking, in combinatie met sterkte en lange levensduur worden kunststof geotextielen veelvuldig toegepast in zinkstukken en kraagstukken  om de waterbodem en het talud van een dijk tegen uitspoeling te beschermen. 

GEOPEX heeft naast een uitgebreid assortiment filterweefsels en -vliezen ook de kennis en gespecialiseerde machines om in eigen huis diverse soorten composieten te produceren.

Filters in glooiingsconstructies

Het gebruik van geotextielen als filter is mogelijk de oudste en meest voorkomende toepassing. De combinatie van de juiste poriegrootte en waterdoorlaatbaarheid voorkomt uitspoeling van de fijne gronddelen, maar zorgt ook voor een afvoer van overtollig water uit de constructie. 

Geopex heeft voor elke specifieke toepassing het juiste product. Dat kan een weefsel zijn, een filtervlies of een combinatie van beide.  

 

 

Advies bij het ontwerp

Door de jaren heen zijn door ervaringen en nieuwe inzichten de eisen die aan de waterbouwkundige constructies continu aan verandering onderhevig. Geopex volgt de ontwikkelingen op de voet en zijn betrokken bij de ontwikkeling van ontwerprichtlijnen, zoals de CROW-CUR ontwerprichtlijn Geotextielen onder Steenbekleding. Wij zijn ook bekend met het Erratum van deze ontwerprichtlijn.

Daarnaast zijn wij ook betrokken bij diverse onderzoeken, zoals valproeven, om de juiste keuze te kunnen maken in uw ontwerp of project.

 

Geopex heeft voor deze toepassing de volgende geotextielen in het assortiment:

Geweven getextielen

Weefsels kenmerken zich door een hoge treksterkte in combinatie met een lage rek. Dat maakt ze geschikt voor toepassing in zink- en kraagstukken, waar sterkte nodig is tijdens de installatie. Daarnaast hebben ze ook goede filtereigenschappen.

De PP weefsels zijn ook leverbaar met in een variant met ingeweven lussen.

Niet geweven geotextielen

Nonwovens, of vliezen hebben juist een hoge rek en zijn daardoor in staat om vervormingen door bijvoorbeeld bestortingen met steen goed op te vangen. Daarnaast hebben ze een zeer goede filterwerking, een kleine poriegrootte bij een hoge waterdoorlaatbaarheid.

 

 

 

Geocomposieten, een combinatie van beiden

Geocomposieten combineren de goede eigenschappen van weefsels en vliezen. Daarnaast produceren wij ook composieten met een folie, om juist een waterkerende functie uit te oefenen en composieten met een natuurlijke laag, als riet of jute.

Bekijk hier al onze toepassingen:

Wegenbouw / infrastructuur

Waterbouwkunde

Spoorwegen

Specials